Kaswi untuk jamuan petang |
Nak share resepi Kaswi gandum. Resepi ni dapat dari member
group wasap jugak.. sumber asal tak tau dari mana.. tapi rata-ratanya
dalam FB, dalam BLOG lebih kurang je resepi ni.. even mak pun guna
resepi yang sama.. jadi resepi ni cam umum la kot kan.. semua guna
resepi yang hampir sama juga... dah cuba pun resepi ni.. hasil
cam diatas.. sedang elok.. sedang molek.. mantul... sedap sangat..
DeSweet pun dah panjang kan Share pada kawan-kawan juga.. semoga
diperluaskan rezeki bagi yang empunya resepi ini..
Bahan-bahan sirap:
5 cawan air
1 cawan gula merah
1 gawan gula pasir
*masak semua bahan diatas dan sejukkan
Bahan-bahan lain:
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
1 tbs kapur kuih
Hiasan:
Kelapa parut muda
Sedikit garam
Cara-cara:
1) Panaskan kukusan.
2) Ratakan sedikit minyak dalam loyang.
3) Satukan semua bahan diatas kedalam bekas kecuali bahan untuk hiasan
4) Gaul hingga sebati
5) Tapis bahan tadi kedalam loyang yang disapu minyak
6) Kukus 30 minit atau sehingga masak.
7) Hiasi Kasuwi dengan kelapa parut yang digauli garam.
TIPS:
* Tunggu sehingga Kasuwi sejuk barulah dipotong.
* Potong menggunakan pisau plastik
Selamat mencuba...
Resepi yang dikongsi disini ada yang Ann belajar dan ada yang Ann copy dari group wasap dan blog lain. Bukan curi resepi ya.. sekadar perkongsian untuk rujukan bila nak memasak.. tak la susah nak cari.. bila tak jumpa tu terus tak jadi nak main masak-masak.. hehe.. ayat bila dah malaskan.. macam-macam alasan la keluar.. Apapun kita enjoy our life.. biar la nak tonggang tebalik pun.. makan tetap makan...
No comments:
Post a Comment
Saya akan reply sebentar lagi..
Untuk jawapan segera boleh dm
Http://www.wasap.my/601162969796/Blogger