Bahan-bahan:
½ cawan tepung jagung
1 biji telur
3 sudu makan gula
1 sudu teh garam
1/2 paket mauripan ( yis segera)
1 sudu teh baking powder
3/4 cawan minyak masak
2 sudu makan susu tepung
Esen vanilla
2 cawan air
Jem kegemaran : mentega kacang/coklat/Nutella/bluberry jam
Cara memasak:
1.
Satukan tepung gandum, tepung jagung, telur, gula, mauripan, susu tepung dan
baking powder. Gaul hingga sebati.
2.
Kemudian masukkan minyak, esen vanilla dan air. Kisar atau adun hingga sebati.
Lagi mudah jika adun guna blender.
3.
Setelah siap mengadun, pastikan adunan betul-betul sebati dan tidak berketul.
(TIP
RASA: kalau berketul boleh tapis)
4.
Panaskan mesin waffle dan oles sedikit minyak dipermukaannya.
5.
Tuang 1 senduk atau penuhkan permukaan acuan waffle. Tutup penutup dan biarkan
masak.
6. Buka penutup waffle untuk pastikan waffle sudah masak atau
tidak. Biar dalam 3-4 minit.
7. Bila waffle dah masak, angkat dan sapukan dengan jem,
mentega kacang, coklat atau Nutella. Boleh juga nikmati dengan krim putar serta
hirisan buah-buah. Terpulang pada citarasa.
8. Sedia untuk dinikmati.
Resepi yang dikongsi disini ada yang Ann belajar dan ada yang Ann copy dari group wasap dan blog lain. Bukan curi resepi ya. Sekadar perkongsian untuk rujukan bila nak memasak. tak la susah nak cari. Biasa bila mencari susah sangat nak jumpa. Bila tak jumpa tu terus tak jadi nak 'main masak-masak'. hehe. Ayat bila bermalasan ke tu? Apapun enjoy our life. Biar la nak tonggang tebalik hidup sekalipun. Makan tetap makan. Berpura-pura sedihpun memerlukan tenaga tau. 😁
No comments:
Post a Comment
Saya akan reply sebentar lagi..
Untuk jawapan segera boleh dm
Http://www.wasap.my/601162969796/Blogger