Kali ni nak story al-kesah masak ke goreng ehh? Menu simple sangat kan.. cekodok je pun.. Kita selalu makankan dari kecik lagi.. Tapi masa nak masaknya.. kita tetap juga lagi google resepi.. hehehe.. Siapa yang sama macam kita? Kelakarkan.. hahahaha.. menu cekodok pun nak google huhuhuhu..
Nak tau.. Cekodok pisang ni la menu pertama kita masak dulu masa kecik. Macam dalam darjah 4 kot kita buat cekodok ni. Masa tu punyala nebes nok... nak masak betul-betul ni kan.. biasa main masak olok-olok.. Mek kita tak kasi green light pun masak betul-betul ni.. Kita punya kental, lepas bancuh cekodok pisang yang resepinya pun kita main belasah je.. lepas tu pegi umah Opah kat sebelah..
Hah.. punya la kental nak juga merasa masak betul-betul.. Umah opah bukan pakai dapur moden deQ NoNnn.. Dapur kayu tau!!! Ko rasa?? Betapa kekal dan tabah tak jiwa ini berusaha bersungguh-sungguh.. Opah kita biasa la.. buat je la apa.. bukan dia tau nak marah.. senyum je opah..
Dengan kepakaran konon seorang pengakap.. ahakkkss (ketawa terbahak-bahak) berusaha la pulak melekatkan api kat dapur kayu opah.. huhuhu menyala siottt....
Oke.. sudah... tu cerita dulu.. teringat zaman sekolah..
Dah.. meh sini kita nak share resepi achengkodok pishang hehhehe.. Resepi Cekodok pisang ni kulit dia garing tapi isi dalam dia lebut. Anak-anak kita suka sangat.. macam biasa la.. cekodok pun 10 bintang Kita dapat... ko hado???
Oke.. jenis pisang yang guna dalam gambar tu tak tau jenis apa sebenarnya.. Ehsan dari jiran.. bagus wo jiran-jiran kat taman ni.. selalu sedekah.. hehe.. Pisang tu nak kata pisang abu tah la.. tapi tak de biji.. macam pisang kapas.. apa-apa pisang pun boleh la gitew..
Menu: Jemput Pisang (Cekodok)
(Garing diluar, Gebu didalam)
Bahan-bahan:
Pisang - anggaran la ya dalam 5-6 biji.
Marjerin - 2 sudu besar
Gula pasir - 3 sudu besar (ikut suka nak manis boh la lebih)
Soda bikabonat - 1 sudu kecil
Garam - 1 sudu kecil
Tepung - 2 cawan (agak-agak sendiri nih)
Cara-cara:
1. Pisang dibuang kulit dan potong kecik.
2. Masukkan pisang, marjerin, gula pasir dan garam dilenyek sebati. (Kita guna blender je terus)
3. Dah sebati semua, masukkan soda bikabonat dan tepung sikit demi sedikit ye. Gaul je semua sampai betul-betul sebati.
4. Rehatkan dulu adunan tu dalam 10 minin gitu.
5. Panaskan minyak masak, dan boleh la menggoreng dengan api yang sedang-sedang je.
6. Dah siap.. Try la.. kulit dia garing je.. dalam dia lembut gebu.. mantob!!..
No comments:
Post a Comment
Saya akan reply sebentar lagi..
Untuk jawapan segera boleh dm
Http://www.wasap.my/601162969796/Blogger