Dulu masa kecik-kecik, makan kuih lapis ni makan sehelai-sehelai lapisan. Dengan harapan setiap lapisan tu rasa dia lain-lain. Lucu bila ingat dulu-dulu
RESEPI Kuih Lapis
Bahan-bahan
- 2 cawan tepung beras
- 1/2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung jagung
- 1 cawan santan pekat
- 3 cawan air
- 1 cawan gula pasir
- 1/4 sudu teh garam
- sedikit pewarna merah dan perisa sos
Cara buat kuih lapis
- Masukkan santan dalam periuk dan panaskan sebentar hingga suam-suam kuku. Tutup api.
- Masukkan tepung beras, tepung gandum, tepung jagung, gula dan garam ke dalam mangkuk.
- Masukkan santan dalam mangkuk. Gaul hingga tidak berbintil.
- Bahagikan adunan menjadi 2 bahagian. Warnakan satu bahagian dengan warna merah dan letakkan perisa sos.
- Tuang 1/3 adunan tanpa warna ke dalam loyang berukuran 8 inc yang telah di sapi sedikit minyak ke dalam
- kukusan. Kukus selama 5 minit dengan api kuat.
- Lepas lapisan pertama masak, tuang 1/3 adunan merah. Kukus lagi.
- Ulangi proses hingga dapat 6 lapisan dengan diakhiri lapisan merah.
- Angkat dan sejukkan sebelum di potong.
Selamat mencuba
Resepi yang dikongsi disini ada yang Ann belajar dan ada yang Ann copy dari group wasap dan blog lain. Bukan curi resepi ya.. sekadar perkongsian untuk rujukan bila nak memasak.. tak la susah nak cari.. bila tak jumpa tu terus tak jadi nak main masak-masak.. hehe.. ayat bila dah malaskan.. macam-macam alasan la keluar.. Apapun kita enjoy our life.. biar la nak tonggang tebalik pun.. makan tetap makan...
No comments:
Post a Comment
Saya akan reply sebentar lagi..
Untuk jawapan segera boleh dm
Http://www.wasap.my/601162969796/Blogger