WEEKEND ORDER

Tempahan hanya terhad bagi kawasan sekitar Jalan Sukepi, 32500 Telok Panglima Garang. Termasuk kawasan kejiranan Jenjarom, Johan Setia, Kota Kemuning, Puchong, Jalan Kebun dan Shah Alam. Tempahan boleh dibuat awal untuk memudahkan penyediaan. Penghantaran akan dibuat untuk Sarapan dan waktu yang dipersetujui. Untuk jumlah yang banyak order siap-siap awal ya supaya boleh lock date dan tidak diganggu dengan tempahan lain. Kami mengutamakan kualiti. Pengediaan kami kebanyakannya menggunakan Mesin Premium Thermomix dan persediaan makanan dicuci, direbus diadun menggunakan Air Kangen. Senarai nama tempahan dan produk: 1. Nasi Lemak Hijau 2. Aneka kuih muih (Kasuwi Gedik, Apam) 3. Pes Ibu sambal 4. Pes sambal tumis ikan bilis 5. Kuah kacang diet 6. Cheese kek leleh 7. Choco moist kek 8. Mentega kacang diet 9. Sekaya pandan 10. Kuih muih frozen Insyaallah akan di tambah dari masa ke semasa

Thursday, 25 January 2018

RESEPI :: Kuih Lapis

Dulu masa kecik-kecik, makan kuih lapis ni makan sehelai-sehelai lapisan. Dengan harapan setiap lapisan tu rasa dia lain-lain. Lucu bila ingat dulu-dulu


RESEPI Kuih Lapis

Bahan-bahan
  • 2 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • 1 cawan santan pekat
  • 3 cawan air
  • 1 cawan gula pasir
  • 1/4 sudu teh garam
  • sedikit pewarna merah dan perisa sos
Cara buat kuih lapis
  1. Masukkan santan dalam periuk dan panaskan sebentar hingga suam-suam kuku. Tutup api.
  2. Masukkan tepung beras, tepung gandum, tepung jagung, gula dan garam ke dalam mangkuk.
  3. Masukkan santan dalam mangkuk. Gaul hingga tidak berbintil.
  4. Bahagikan adunan menjadi 2 bahagian. Warnakan satu bahagian dengan warna merah dan letakkan perisa sos.
  5. Tuang 1/3 adunan tanpa warna ke dalam loyang berukuran 8 inc yang telah di sapi sedikit minyak ke dalam
  6. kukusan. Kukus selama 5 minit dengan api kuat.
  7. Lepas lapisan pertama masak, tuang 1/3 adunan merah. Kukus lagi.
  8. Ulangi proses hingga dapat 6 lapisan dengan diakhiri lapisan merah.
  9. Angkat dan sejukkan sebelum di potong.

Selamat mencuba

Resepi yang dikongsi disini ada yang Ann belajar dan ada yang Ann copy dari group wasap dan blog lain. Bukan curi resepi ya.. sekadar perkongsian untuk rujukan bila nak memasak.. tak la susah nak cari.. bila tak jumpa tu terus tak jadi nak main masak-masak.. hehe.. ayat bila dah malaskan.. macam-macam alasan la keluar.. Apapun kita enjoy our life.. biar la nak tonggang tebalik pun.. makan tetap makan... 

No comments:

Post a Comment

Saya akan reply sebentar lagi..
Untuk jawapan segera boleh dm
Http://www.wasap.my/601162969796/Blogger

MEMBERS