Assalamualaikum uolls...
Atas permintaan sahabat2 fb yg di sayangi,saya share kan resepi Talam Koleh kacang yg saya belajar dari Cikgu Musinah Yusoff.Credit to her.
mabelesssss sgt2 uolls....iolls yg x berapa suka kole kacang ni pun dah terjatuh cinta ngan talam kole kacang ni...hehehehe
Sila la Share dan yang penting try buat tau...
sapa2 yg nak berbusiness pun di alu-alukan.senang sangat2 nak buatnya.
Resepi Talam Koleh Kacang
FB Wan Rose haida
Bahan-bahan
Bahan A
-400gm gula merah
-100gm gula pasir
- 1 helai daun pandan
- 200gm air
*didihkan/ masakkan bahan2 di atas dan akan menghasilkan 600gm air gula
Bahan B
-300gm tepung kacang hijau
-1 tsp garam
-500 gm santan pekat
-900 gm air
Cara2:
1.Masak bahan2 A sehingga mendidih hingga gula hancur.Tapiskan menjadi 600gm (Jgn smpi air gula pekat)
2.Satukan bahan B,kacau hingga rata dan sebati dan tapiskan ke dalam periuk
3.Masukkan bahan A ke dalam bancuhan B,kacau di atas api sederhana besar selama 1/2 jam.( Tuangkan 1 1/2 sudu besar minyak supaya berkilat-amek minyak tahi minyak lagi sedap)
4.Adunan hendaklah dikacau seperti dodol bila dikaup-balikan tidak melekat di dalam kuali
5.Bila masak tuangkan ke dalam loyang yg telah dilapik plastic.Tabur tahi minyak ketika adunan masih panas supaya tahi minyak melekat di atas loyang bersize 10 x 10 x 1 1/2
Cara membuat tahi minyak
300 gm santan pekat + 1/8 tsp garam
- masak dgn api perlahan sehingga menjadi tahi minyak dan warna kekuningan.Tapis supaya tahi minyak tidak hitam
Atas permintaan sahabat2 fb yg di sayangi,saya share kan resepi Talam Koleh kacang yg saya belajar dari Cikgu Musinah Yusoff.Credit to her.
mabelesssss sgt2 uolls....iolls yg x berapa suka kole kacang ni pun dah terjatuh cinta ngan talam kole kacang ni...hehehehe
Sila la Share dan yang penting try buat tau...
sapa2 yg nak berbusiness pun di alu-alukan.senang sangat2 nak buatnya.
Resepi Talam Koleh Kacang
FB Wan Rose haida
Bahan-bahan
Bahan A
-400gm gula merah
-100gm gula pasir
- 1 helai daun pandan
- 200gm air
*didihkan/ masakkan bahan2 di atas dan akan menghasilkan 600gm air gula
Bahan B
-300gm tepung kacang hijau
-1 tsp garam
-500 gm santan pekat
-900 gm air
Cara2:
1.Masak bahan2 A sehingga mendidih hingga gula hancur.Tapiskan menjadi 600gm (Jgn smpi air gula pekat)
2.Satukan bahan B,kacau hingga rata dan sebati dan tapiskan ke dalam periuk
3.Masukkan bahan A ke dalam bancuhan B,kacau di atas api sederhana besar selama 1/2 jam.( Tuangkan 1 1/2 sudu besar minyak supaya berkilat-amek minyak tahi minyak lagi sedap)
4.Adunan hendaklah dikacau seperti dodol bila dikaup-balikan tidak melekat di dalam kuali
5.Bila masak tuangkan ke dalam loyang yg telah dilapik plastic.Tabur tahi minyak ketika adunan masih panas supaya tahi minyak melekat di atas loyang bersize 10 x 10 x 1 1/2
Cara membuat tahi minyak
300 gm santan pekat + 1/8 tsp garam
- masak dgn api perlahan sehingga menjadi tahi minyak dan warna kekuningan.Tapis supaya tahi minyak tidak hitam
Resepi yang dikongsi disini ada yang Ann belajar dan ada yang Ann copy dari group wasap dan blog lain. Bukan curi resepi ya.. sekadar perkongsian untuk rujukan bila nak memasak.. tak la susah nak cari.. bila tak jumpa tu terus tak jadi nak main masak-masak.. hehe.. ayat bila dah malaskan.. macam-macam alasan la keluar.. Apapun kita enjoy our life.. biar la nak tonggang tebalik pun.. makan tetap makan...
No comments:
Post a Comment
Saya akan reply sebentar lagi..
Untuk jawapan segera boleh dm
Http://www.wasap.my/601162969796/Blogger