Menu: Apam Kampung
Bahan-Bahan
2 cawan
tepung gandum
1/2 cawan gula merah✳
1/2 cawan air panas✳
1 cawan air suam
4 sudu besar gula pasir
1 1/2 sudu kecil yis
1/2 cawan gula merah✳
1/2 cawan air panas✳
1 cawan air suam
4 sudu besar gula pasir
1 1/2 sudu kecil yis
❗ yang bertanda✳ sebatikan dan kemudian ditapis dan sejukkan dulu
yis (Ikut nak pakai 1 pack atau separuh)
1 sudu gula
1 cawan air suam ni dicampur..biar sampai berbuih menandakan yis tu aktif
Cara-cara
Dalam bekas masukkan tpg gandum..campuran air gula merah , dan lebihan gula serta campuran yis tadi,kacau adunan semua diatas
adunan ni mcm nak buat cucur pisang. adunan tak pekat dan tak cair sangat,kalau pekat tambah sikit je air.
tutup bekas tersebut, perap dlm 1/2 jam kaup balik adunan
kemudian tutup semula,1/2 jam lagi kaup balik,tutup dan 1/2 jam lagi kaup balik buat dalam kira 3x buat kaup balik
sementara tunggu adunan ni naik boleh la panaskan dulu pengukus
sediakan loyang yang telah disapu terlebih dahulu dgn minyak
masukkan adunan ni dlm loyang,nak masuk dlm bekas kecik2 pun boleh
kukus dlm 30-45 minit, tutup tudung pengukus dgn kain ye.
*kalau tak abis jgn buang boleh kukus balik nanti jadi lembut semula*
Resepi yang dikongsi disini ada yang Ann belajar dan ada yang Ann copy dari group wasap dan blog lain. Bukan curi resepi ya.. sekadar perkongsian untuk rujukan bila nak memasak.. tak la susah nak cari.. bila tak jumpa tu terus tak jadi nak main masak-masak.. hehe.. ayat bila dah malaskan.. macam-macam alasan la keluar.. Apapun kita enjoy our life.. biar la nak tonggang tebalik pun.. makan tetap makan...
No comments:
Post a Comment
Saya akan reply sebentar lagi..
Untuk jawapan segera boleh dm
Http://www.wasap.my/601162969796/Blogger