*Date:* 1 Feb 2019
*Disiarkan:* Cikgu Nas
*Menu:* Nutella Homemade Jimat & Mudah
*Bahan-Bahan*
▶1 cawan kacang tanah (kalau ada bajet boleh guna kacang lain seperti hazelnut, almond atau lain-lain jenis kacang ikut suka. Semua kekacang sedap dan ada rasa tersendiri.)
Cikgu guna hazelnut
▶2 sudu makan serbuk koko (cikgu guna berlys)
▶Setengah cawan gula (kurangkan kalau tak nak manis - ni kena tengok citerasa kita)
▶Secubit garam pink
▶Esen vanila (untuk bagi wangi saja, kalau tak ada pun tak apa.)
▶Setengah cawan minyak (boleh pilih apa-apa minyak terbaik yang ada di rumah. Cikgu guna VCO + minyak mazola).
*Cara-Cara*
✅Sangai/ Goreng Kacang
Mula-mula, gorengkan kacang hingga masak. Kalau tak nak kulit kacang, sebaiknya goreng tanpa minyak supaya kulitnya mudah dibuang. (Cikgu ok je sebab kulit kacang pun ada khasiatnya juga.)
✅Bagi yang guna kacang almond atau hazelnut yang sedia untuk dimakan, tak perlu goreng lagi. Boleh blender terus.
✅Kisar kekacang Masukkan kacang dalam blender dan kisar kasar dulu. Tak perlu tunggu kacang terlalu halus sebab ia akan keluar minyak dan nanti adunan tak boleh gerak dah.
✅Jangan risau, boleh guna sudu untuk adukkan dia bila dah offkan blender nanti.
✅Masukkan Koko, Gula & Garam Tekan butang ‘on’ sampailah adunan kacang tak bergerak. Jangan risau, adukkan ke tgh guna senduk
✅Tambah minyak & esen vanilla
Tambahkan sedikit demi sedikit, jangan terus tuangkan semua.
✅Kalau blender dan adunan kacang dikisar elok je pusingannya, tandanya minyak dah cukup dan tak perlu tambah lagi ya
❗Kalau nak buat lebih banyak, sebaiknya kacang dan gula blender asing guna blender 2 mata (blender kering) dulu. Lepas tu campur semua bahan guna blender 4 mata.
❗Macam Cikgu suka ada kasar2 sikit. Jadi boleh asingkan yang kasar dalam 3 sudu makan ke... tengok nak yg macam mana ya
‼Jangan Risau Banyak Cikgu Letak, Dah Buat Nanti Baru Tahu Kenapa, Cikgu Cakap Jangan Risau
*Selamat Mencuba*
No comments:
Post a Comment
Saya akan reply sebentar lagi..
Untuk jawapan segera boleh dm
Http://www.wasap.my/601162969796/Blogger