*Date:* 5 Ogos 2019
*DiSiarkan:* Cikgu Ila/Cikgu Nas
*Menu:* Japanese Cotton Cheese Cake
*Bahan-Bahan*
▶60 gram Susu kotak segar, ikut lah nak full krim ke x
▶150 gram cream cheese (nak sedap tapi mahai sikit, guna phidphia)
▶40 gram pure butter unsalted, nak guna butter biasa pun boleh
▶65 gram tepung kek
▶5 biji Telur Gred A
▶120 gram gula kastor
▶1 tsp esen vanilla
*Cara-Cara*
✅Ni paling leceh, Asingkan Telur Putih dan kuning
✅Satukan Susu, cream cheese dan butter, panaskan hingga cair, Cikgu guna microwave tuk bagi cair je
✅Bila dah cair dan suam suam, Baru masukkan kuning telur dan kacau rata
✅Kemudian masukkan Tepung kek sikit2 dan kacau rata, Dan masukkan esen vanilla
✅Bowl lain, Telur Putih dan gula pukul sampai separuh kembang, medium peak gitu
✅Masukkan adunan telur putih ke dalam adunan kuning telur, sikit2 *Jangan tuang semua, confirm x Jadi nanti.* Kacau rata dengan cara kaup balik
✅Bakar dengan cara water bath suhu 130 C selama 1 jam 30 minit, mengikut oven masing2.
*Selamat mencuba* 殺
Water Bath = boleh rujuk YouTube cara nya mcm mana, lagi senang nak tgk video. Video Cikgu Khas buat Praktikal Kelas 浪
No comments:
Post a Comment
Saya akan reply sebentar lagi..
Untuk jawapan segera boleh dm
Http://www.wasap.my/601162969796/Blogger