*Date:* 28 July 2019
*Disiarkan:* Cikgu Ila/Cikgu Nas
*Menu:* Pucuk Ubi Masak Lemak Tempoyak
*Bahan-bahan*
Bahan-bahan dihiris kasar
▶1 ikat pucuk ubi
▶10 helai pucuk labu
Bahan-bahan dihiris halus
▶3 helai daun kunyit
▶4 batang serai
Bahan-bahan ditumbuk
▶20 biji cili api
▶1 1/2 inci kunyit hidup
▶1 genggam ikan bilis
Bahan-bahan lain
▶6 sudu besar tempoyak
▶1 1/2 cawan santan pekat
▶1 cawan air
▶3 papan petai
▶1 keping asam keping
▶garam secukupnya.
*Cara-cara*
✅Rebus sekejap pucuk ubi yang dah di hiris kasar tadi. Toskan. Di dalam lesung batu, tumbuk cili dan kunyit hidup hingga hancur.
✅Kemudian masukkan ikan bilis dan tumbuk kasar. Masukkan ke dalam periuk. Tumbuk kasar serai yang di hiris halus tadi juga dan masukkan ke dalam periuk.
✅Masukkan santan, tempoyak, asam keping, petai, pucuk ubi, pucuk labu dan gaul atas api sederhana.
✅Masak hingga mendidih dan masukkan garam. Masak ikut kepekatan yang dikehendaki.
*Selamat mencuba*
No comments:
Post a Comment
Saya akan reply sebentar lagi..
Untuk jawapan segera boleh dm
Http://www.wasap.my/601162969796/Blogger