*Date:* 23 Ogos 2019
*DiSiarkan:* Cikgu Ila/Cikgu Nas
*Menu:* Karipap Sedap
*Bahan-Bahan Kulit Karipap*
▶4 cawan tepung gandum
▶2 sudu gula
▶sedikit garam
▶1/4 cawan minyak panas
▶1sb shortening
▶2 sb butter/majerin
▶Sedikit air (ikut keselesaan jd dough, jangan tuang ikut suka taw)
*Cara-Cara*
✅Satukan tepung, gula, garam, gaul kan tambah minyak panas-Gaulkan rata dengan senduk
✅Masukkan bahan lain dan gaul rata, Masukkan air sikit2 hingga jadi doh yang lembut dan senang dicanai
✅Terap dgn acuan atau bentuklah ikut kreativiti masing2 & Letak inti karipap
✅Panas kan minyak betul2, lepas tu slow kan api masuk kan karipap
✅Nak frozen kan goreng 2 3 minit je atau bakar 5 minit api 180
*Bahan-Bahan Inti*
▶5 Ulas bawang merah kecil (blend)
▶3 Ulas bawang putih (blend)
▶1 kg kentang @ keledek (ikut suka nak ape) potong dadu
▶1 peket kari babas ikan yang pek kuning (letak air sikit, gaul sebati)
▶Sedikit Minyak
▶Sedikit Air
*Cara-Cara*
✅Panaskan minyak, dah panas masukkan bahan tumis, yang di blend sederhana, x nak kasar sangat, x nak halus sangat
✅Lepas naik bau, tumisan tadi, masukkan kari dan biar dia naik minyak. Masukkan daun kari kalau nak letak, x nak pun boleh, masukkan kentang @ keledek letak air sedikit. Tambahkan dengan serbuk perasa... garam gula sikit, dah masak tunggu sejuk baru boleh jadikan inti utk kulit karipap tadi
No comments:
Post a Comment
Saya akan reply sebentar lagi..
Untuk jawapan segera boleh dm
Http://www.wasap.my/601162969796/Blogger