WEEKEND ORDER

Tempahan hanya terhad bagi kawasan sekitar Jalan Sukepi, 32500 Telok Panglima Garang. Termasuk kawasan kejiranan Jenjarom, Johan Setia, Kota Kemuning, Puchong, Jalan Kebun dan Shah Alam. Tempahan boleh dibuat awal untuk memudahkan penyediaan. Penghantaran akan dibuat untuk Sarapan dan waktu yang dipersetujui. Untuk jumlah yang banyak order siap-siap awal ya supaya boleh lock date dan tidak diganggu dengan tempahan lain. Kami mengutamakan kualiti. Pengediaan kami kebanyakannya menggunakan Mesin Premium Thermomix dan persediaan makanan dicuci, direbus diadun menggunakan Air Kangen. Senarai nama tempahan dan produk: 1. Nasi Lemak Hijau 2. Aneka kuih muih (Kasuwi Gedik, Apam) 3. Pes Ibu sambal 4. Pes sambal tumis ikan bilis 5. Kuah kacang diet 6. Cheese kek leleh 7. Choco moist kek 8. Mentega kacang diet 9. Sekaya pandan 10. Kuih muih frozen Insyaallah akan di tambah dari masa ke semasa

Monday, 14 October 2019

RESEPI Japanese Cream Puff

*Date:* 5 Ogos 2019
*DiSiarkan:* Cikgu Ila/Cikgu Nas
*Menu:* Japanese Cream Puff

*Bahan-Bahan*
❤Bahan Craquelin
▶35 gram salted pure butter
▶20 gram gula aising
▶35 gram tepung kek

❤Bahan Custard
▶100 ml Air masak
▶2 tbsp Tepung Kastard
▶2 tbsp gula
▶1 tsp esen vanilla

❤Bahan Coux
▶200 ml Air masak
▶40 gram unsalted pure butter
▶1 cawan Tepung kek
▶4 biji Telur Gred B
▶1 tsp esen vanilla

❤Bahan Cream
▶1 cawan whipping cream (nak sedap guna brand value pride)

*Cara-Cara*
✅Sediakan bahan Craquelin dahulu. Kacau butter dan gula hingga sedikit kembang, masukkan Tepung kek dan kacau rata
✅Leperkan atas parchment paper kemudian sejukkan dalam chiller
✅Masak kan air dan butter dengan menggunakan periuk bersih. Masak sampai mendidih dan masukkan esen vanilla. Masukkan Tepung kek dan masak untuk seketika
✅Sejukkan adunan dengan menggantikan bekas lain, bila adunan dah sejuk, Baru masukkan Telur 1 per 1. Kalau adunan nampak pekat sangat, tambah sikit Je air masak
✅Masukkan adunan  dalam piping beg, Dan paipkan Coux ke atas loyang. Semburkan sedikit air guna spray atas puff(Coux)
✅Ambil Craquelin tadi, terap gunakan cookies cutter. Letakkan ke atas Coux. Bakar suhu 180 C selama 30 minit, tengok oven masing2 ya
✅Masak kan bahan kastard kemudian bagi sejuk, masukkan dalam periuk semua bahan, dah masak tukar bekas, Untuk cepat sejuk
✅Ambil bekas bersih, pukul whipping cream hingga kembang dan gebu
✅Paipkan krim ke dalam puff(Coux) yg dah sejuk

*Selamat Mencuba*殺

Leceh, tapi sedap...


Resepi yang dikongsi disini ada yang Ann belajar dan ada yang Ann copy dari group wasap dan blog lain. Bukan curi resepi ya. Sekadar perkongsian untuk rujukan bila nak memasak. tak la susah nak cari. Biasa bila mencari susah sangat nak jumpa. Bila tak jumpa tu terus tak jadi nak 'main masak-masak'. hehe. Ayat bila bermalasan ke tu? Apapun enjoy our life. Biar la nak tonggang tebalik hidup sekalipun. Makan tetap makan. Berpura-pura sedihpun memerlukan tenaga tau. 😁

No comments:

Post a Comment

Saya akan reply sebentar lagi..
Untuk jawapan segera boleh dm
Http://www.wasap.my/601162969796/Blogger

MEMBERS