*Date:* 5 Ogos 2019
*DiSiarkan:* Cikgu Ila/Cikgu Nas
*Menu:* Japanese Cream Puff
*Bahan-Bahan*
❤Bahan Craquelin
▶35 gram salted pure butter
▶20 gram gula aising
▶35 gram tepung kek
❤Bahan Custard
▶100 ml Air masak
▶2 tbsp Tepung Kastard
▶2 tbsp gula
▶1 tsp esen vanilla
❤Bahan Coux
▶200 ml Air masak
▶40 gram unsalted pure butter
▶1 cawan Tepung kek
▶4 biji Telur Gred B
▶1 tsp esen vanilla
❤Bahan Cream
▶1 cawan whipping cream (nak sedap guna brand value pride)
*Cara-Cara*
✅Sediakan bahan Craquelin dahulu. Kacau butter dan gula hingga sedikit kembang, masukkan Tepung kek dan kacau rata
✅Leperkan atas parchment paper kemudian sejukkan dalam chiller
✅Masak kan air dan butter dengan menggunakan periuk bersih. Masak sampai mendidih dan masukkan esen vanilla. Masukkan Tepung kek dan masak untuk seketika
✅Sejukkan adunan dengan menggantikan bekas lain, bila adunan dah sejuk, Baru masukkan Telur 1 per 1. Kalau adunan nampak pekat sangat, tambah sikit Je air masak
✅Masukkan adunan dalam piping beg, Dan paipkan Coux ke atas loyang. Semburkan sedikit air guna spray atas puff(Coux)
✅Ambil Craquelin tadi, terap gunakan cookies cutter. Letakkan ke atas Coux. Bakar suhu 180 C selama 30 minit, tengok oven masing2 ya
✅Masak kan bahan kastard kemudian bagi sejuk, masukkan dalam periuk semua bahan, dah masak tukar bekas, Untuk cepat sejuk
✅Ambil bekas bersih, pukul whipping cream hingga kembang dan gebu
✅Paipkan krim ke dalam puff(Coux) yg dah sejuk
*Selamat Mencuba*殺
Leceh, tapi sedap...
No comments:
Post a Comment
Saya akan reply sebentar lagi..
Untuk jawapan segera boleh dm
Http://www.wasap.my/601162969796/Blogger