*Date:* 31 July 2019
*DiSiarkan:* Cikgu Ila/Cikgu Nas
*Menu:* Ikan Cencaru Sumbat Sambal
*Bahan-Bahan*
▶20 biji cili merah + hijau❗
▶3 biji bawang besar (1biji di belah empat (kisar),2 biji lagi di hiris membulat)❗
▶3 biji tomato❗
▶Sedikit air ❗
▶6 biji bawang putih ❗
▶garam,gula & secukup rasa
▶1 biji air perahan limau kasturi ❗
▶Sedikit belacan ❗
*Cara-cara*
✅Belah belakang ikan cencaru diketepikan. Kisar bahan2 yang bertanda ❗. Kisar sedikit hancur. Kalau suka masam tambahkan air perahan limau kasturi, tambah perisa garam dan gula. Masukkan bawang besar yang belah di hiris membulat
✅Kacau sebati, sumbat ke dalam ikan cencaru yang di lumur dengan sedikit garam. Biarkan seketika dalam 25 minit. (Perap)
✅Siap sedia untuk goreng. Pastikan goreng dgn menggunakan minyak yang banyak dan api yang panas perlahan. Pastikan ikan betul2 masak baru terbalikkan. Nak elakkan ikan hancur, lebihkan bahan kisar tadi. Boleh dicurahkan pada ikan. Nak pekat boleh panaskan seketika.
*Selamat mencuba* 殺
No comments:
Post a Comment
Saya akan reply sebentar lagi..
Untuk jawapan segera boleh dm
Http://www.wasap.my/601162969796/Blogger