Date: 9 Ogos 2019
DiSiarkan: Cikgu Ila/Cikgu Nas
Menu: Badak berendam
Bahan-bahan
▶2 cawan tepung pulut
▶1 cawan air tapisan pandan
(8 helai daun pandan)
▶2 cawan santan pekat (1/2 biji kelapa)
▶1 cawan kelapa parut
▶1 cawan gula merah
▶1/2 cawan gula pasir
▶1/2 cawan air
▶2 helai daun pandan (Disimpul)
▶Garam secukup rasa
Cara-cara
✅Bancuh tepung pulut bersama air daun pandan
sehingga menjadi doh yang lembut.
✅Masak kelapa parut bersama gula merah, gula
pasir, air dan daun pandan sehingga pekat bagi menjadikan inti.
✅Bentukkan doh menjadi bulat dan isikan inti di dalamnya.
✅Letakkan doh berinti di dalam loyang dan tuangkan santan pekat yang digaulkan garam.
✅Kukuskan selama 30 minit ataupun sehingga masak.
Sediakan dihidangkan
Resepi yang dikongsi disini ada yang Ann belajar dan ada yang Ann copy dari group wasap dan blog lain. Bukan curi resepi ya.. sekadar perkongsian untuk rujukan bila nak memasak.. tak la susah nak cari.. bila tak jumpa tu terus tak jadi nak main masak-masak.. hehe.. ayat bila dah malaskan.. macam-macam alasan la keluar.. Apapun kita enjoy our life.. biar la nak tonggang tebalik pun.. makan tetap makan...
No comments:
Post a Comment
Saya akan reply sebentar lagi..
Untuk jawapan segera boleh dm
Http://www.wasap.my/601162969796/Blogger