WEEKEND ORDER

Tempahan hanya terhad bagi kawasan sekitar Jalan Sukepi, 32500 Telok Panglima Garang. Termasuk kawasan kejiranan Jenjarom, Johan Setia, Kota Kemuning, Puchong, Jalan Kebun dan Shah Alam. Tempahan boleh dibuat awal untuk memudahkan penyediaan. Penghantaran akan dibuat untuk Sarapan dan waktu yang dipersetujui. Untuk jumlah yang banyak order siap-siap awal ya supaya boleh lock date dan tidak diganggu dengan tempahan lain. Kami mengutamakan kualiti. Pengediaan kami kebanyakannya menggunakan Mesin Premium Thermomix dan persediaan makanan dicuci, direbus diadun menggunakan Air Kangen. Senarai nama tempahan dan produk: 1. Nasi Lemak Hijau 2. Aneka kuih muih (Kasuwi Gedik, Apam) 3. Pes Ibu sambal 4. Pes sambal tumis ikan bilis 5. Kuah kacang diet 6. Cheese kek leleh 7. Choco moist kek 8. Mentega kacang diet 9. Sekaya pandan 10. Kuih muih frozen Insyaallah akan di tambah dari masa ke semasa

Monday, 14 October 2019

RESEPI Black Forest Kek

*Date:* 31 July 2019
*DiSiarkan:* Cikgu Ila/Cikgu Nas
*Menu:* Black Forest Kek
_*Salah satu menu viral dalam Kelas Kek cikgu*_

*Bahan-Bahan*
▶250 gm Tepung sponge cokelat
▶20 gm Serbuk Koko (Guna berlys sedap ya amat)
▶4 biji Telur Gred A (Jangan tukar Gred lain, kalau x pernah buat kek)
▶50 gm Susu full krim (cecair ya bukan serbuk)
▶50 gm Minyak jagung (nak Sedap ikut je minyak ni)
▶1 tbsp Ovalette
▶1 tsp Esen vanilla serbuk lebih elok
▶1 tsp Chocolate emulco

*Cara-Cara*
✅Ayak bahan jenis serbuk, supaya lebih smooth masa mix
✅Putar kan ke semua bahan *kecuali minyak jagung* sehingga kembang, kalau boleh putar dalam 3 minit dulu, angkat whisk dan tengok adunan, kalau cepat sangat tenggelam, maksudnya belum  OK,
✅Adunan kek dah kembang elok, masukkan minyak sikit2, Dan gunakan spatula saja untuk kaup balik, 1 arah saja. Jangan bertukar tukar arah, kalau dah dari tuang minyak, pusing ke kanan dulu, terus kan ke kanan saja
✅Sediakan loyang dengan sapukan sikit marjerin or minyak baru di dalam loyang, letak baking paper di tapak dalam saja
✅Tuangkan adunan di loyang saiz 8 inci untuk 1 adunan, nanti dah masak baru potong 3 or 4 layer
✅Boleh juga gunakan loyang 6 inci, Akan dapat 2 loyang. *Jangan biarkan adunan yang dah letak dalam loyang, waiting lama*. Masukkan dalam loyang terus bakar
✅Oven panaskan dahulu masa nak mix adunan, suhu panas 130 C. Bila dah adunan sedia di bakar, tukar kan suhu ke 170 c to 180 c. *WAJIB kenal oven masing2* Bakar 20 minit atau sehingga masak
✅Lepas 20 minit, check Kek dengan cara cucuk di tengah2 menggunakan lidi, sekiranya adunan lekat di lidi, maksudnya belum masak
✅Bila dah masak, wajib Keluarkan Kek sponge dari loyang dalam keadaan masih panas, kalau x Keluarkan dia akan mengecut tak cantik
---------------------------------------
*Frosting Kek*
*Bahan-Bahan*
▶250 gm Fresh cream (paling suka guna value pride warna kuning, kalau x suka manis, ambik warna pink dia tulis softblend) (nak guna vivo @ richs gold label pun boleh)
▶1 tin pitted dark cherries (Asingkan air dan isi, Isi ya dihancurkan) (kat kedai bakery ada) untuk filling ❣
▶Topping atas, boleh letak Cokelat ke strawberry ke cherry ke, ikut suka nak apa

*Cara-Cara*
✅Putar fresh cream sehingga kental, cara nak pukul seeloknya macam cara nak double boil, tapi ni double boil dengan air batu di bawah ya, elok gunakan hand mixxer

*Cara Nak Menghias*
✅Potong Kek time dah sejuk
✅Kalau nak kek sponge lebih  moist, dap dap dengan air gula sikit2 di setiap layer kek (nak boleh, x nak pun boleh)
✅Letak filling ❣ dan layer yang sama atau layer lain, letak fresh cream
✅Dah siap semua layer, lepa dengan fresh cream dan hias topping atas Kek dan tepi ikut kretiviti masing2
✅Tepi Kek, nak Guna Cokelat parut boleh, nak Guna Cokelat rice pun boleh

*Selamat mencuba* 殺



Resepi yang dikongsi disini ada yang Ann belajar dan ada yang Ann copy dari group wasap dan blog lain. Bukan curi resepi ya.. sekadar perkongsian untuk rujukan bila nak memasak.. tak la susah nak cari.. bila tak jumpa tu terus tak jadi nak main masak-masak.. hehe.. ayat bila dah malaskan.. macam-macam alasan la keluar.. Apapun kita enjoy our life.. biar la nak tonggang tebalik pun.. makan tetap makan... 

No comments:

Post a Comment

Saya akan reply sebentar lagi..
Untuk jawapan segera boleh dm
Http://www.wasap.my/601162969796/Blogger

MEMBERS