*Date*: 25 Nov 2018
*Kredit*: Cikgu
*Disiarkan*: Cikgu Nas
*Menu*: *Kek Batik*
*Bahan-bahan:*
2 paket biskut marie
1 cwn penuh serbuk koko
1 cwn penuh butter
1 cwn penuh gula
1 cwn penuh air
Topping:-
1 cwn serbuk koko
3/4 cwn minyak
1 cwn susu pekat
1/2 cwn susu cair
Secubit garam
*Cara-cara:*
1. Masukkan semua bahan (kecuali biskut marie & bahan topping) dlm kuali, api perlahan.
2. Gaul sebati sampai tak berketul.
3. Patah 2 biskut marie, masuk dlm adunan & gaul rata.
4. Bila dah kacau rata biskut marie, masukkan dlm loyang (sy pakai loyang 10x10) & tekan2 bg padat. Biarkan seketika. Kita buat topping pula.
5. Masukkan bahan topping dlm periuk dgn api kecil (guna kaedah double boil).
6. Kacau hingga sebati & rata, tutup api. Then blh curah atas adunan biskut marie tadi.
7. Masuk dlm peti ais. Biar sejuk lebih 5jam. Siap!
No comments:
Post a Comment
Saya akan reply sebentar lagi..
Untuk jawapan segera boleh dm
Http://www.wasap.my/601162969796/Blogger