WEEKEND ORDER

Tempahan hanya terhad bagi kawasan sekitar Jalan Sukepi, 32500 Telok Panglima Garang. Termasuk kawasan kejiranan Jenjarom, Johan Setia, Kota Kemuning, Puchong, Jalan Kebun dan Shah Alam. Tempahan boleh dibuat awal untuk memudahkan penyediaan. Penghantaran akan dibuat untuk Sarapan dan waktu yang dipersetujui. Untuk jumlah yang banyak order siap-siap awal ya supaya boleh lock date dan tidak diganggu dengan tempahan lain. Kami mengutamakan kualiti. Pengediaan kami kebanyakannya menggunakan Mesin Premium Thermomix dan persediaan makanan dicuci, direbus diadun menggunakan Air Kangen. Senarai nama tempahan dan produk: 1. Nasi Lemak Hijau 2. Aneka kuih muih (Kasuwi Gedik, Apam) 3. Pes Ibu sambal 4. Pes sambal tumis ikan bilis 5. Kuah kacang diet 6. Cheese kek leleh 7. Choco moist kek 8. Mentega kacang diet 9. Sekaya pandan 10. Kuih muih frozen Insyaallah akan di tambah dari masa ke semasa

Monday, 14 October 2019

RESEPI Kuih Puteri Ayu

*Date:* 24 Ogos 2019
*DiSiarkan:* Cikgu Ila/Cikgu Nas
*Menu:* Kuih Puteri Ayu

*Bahan-Bahan*
▶120 gram tepung gandum (cikgu guna tepung cap rose)
▶1/2 cawan santan pekat (cikgu guna kara)
▶120 gram gula halus
▶1 biji telur gred b
▶1 sudu besar pes pandan
▶1 sudu kecil ovelet
▶1 1/2 sudu besar tepung jagung
▶1/2 cawan kelapa parut (putihnya sahaja,jangan perah ya)
▶1/2 sudu kecil garam

*Cara-Cara*
✅gula dan ovelet diputar sebati
✅masukkan telur dan putar hingga kembang
✅masukkan pes pandan, putar lagi
✅tepung gandum digaul bersama tepung jagung
✅masukkan campuran tepung gandum dan tepung jagung ke dalam adunan dan diselang selikan dengan santan
✅pukul adunan sehingga rata, nak blend boleh, nak guna mixer boleh tak ada masalah
✅sapukan minyak pada acuan, masukkan kelapa parut yang telah digaul dengan garam, tekan-tekan padatkan
✅kukus 8 to 10 minit @ sehingga masak

✳untuk nak tukar, puteri ayu cheese

▶250 gram tantura cheese
▶2 sudu besar tepung gandum
▶5 sudu besar gula kastor (boleh kurang@lebihkan)
▶1 sudu besar susu cair
▶2 sudu besar air
▶1 biji telur b

✅pukul semua bahan, dah siap masukkan dalam piping beg, boleh paip dalam acuan yang dah sapu minyak sikit, kukus 2 minit, baru boleh masukkan adunan apam nya

Utk kelapa parut ikut mcm mana yg pernah buat, Ada jenis
▶Perah kelapa letak Garam sikit pastu kukus
▶Kelapa parut letak Garam pastu kukus
▶Kelapa parut letak Tepung ubi dan Garam sikit


Resepi yang dikongsi disini ada yang Ann belajar dan ada yang Ann copy dari group wasap dan blog lain. Bukan curi resepi ya.. sekadar perkongsian untuk rujukan bila nak memasak.. tak la susah nak cari.. bila tak jumpa tu terus tak jadi nak main masak-masak.. hehe.. ayat bila dah malaskan.. macam-macam alasan la keluar.. Apapun kita enjoy our life.. biar la nak tonggang tebalik pun.. makan tetap makan... 

No comments:

Post a Comment

Saya akan reply sebentar lagi..
Untuk jawapan segera boleh dm
Http://www.wasap.my/601162969796/Blogger

MEMBERS