Bahan-bahan
Lapisan Bawah
30g suu'un - rendam selama 10-13 minit - gunting kecik-kecik
125g sagu kecil - cuci dan rendam 10-13 minit dan toskan
50g kelapa parut -amik yang putih je
1 sudu kecil garam
200ml santan
Cara-cara
1. Satukan semua bahan-bahan dan kukus selama 15 minit,bila dah masak tekan-tekan sikit dengan sudu (pastikan tutup pengukus ditutup dengan kain/towel)
Lapisan Atas
150g gula pasir
50g tepung kastard
400ml santan
1 biji telur (gred A)
1/8 sudu kecil air abu (kak rose x de, so x letak)
1/4 sudu kecil garam
sedikit pewarna hijau
sedkit paste pandan
Cara-cara
1. Satukan semua bahan-bahan kecuali gula. Kacau sebati dan tapiskan dalam periuk
2.Masukkan gula dan masak atas api sehingga naik wap (jadi pekat sikit macam susu pekat gitu)
3. Tuang ke atas lapisan sagu tadi dan kukus lagi selama 30 minit. Siap dan buka tutup pengukus dan sejukkan dulu sebelum dipotong.
Kredit kak rose
LIKE DAN SHARE
No comments:
Post a Comment
Saya akan reply sebentar lagi..
Untuk jawapan segera boleh dm
Http://www.wasap.my/601162969796/Blogger