*Date:* 24 Ogos 2019
*DiSiarkan:* Cikgu Ila/Cikgu Nas
*Menu:* Lepat Pisang
*Bahan-bahan*
▶4 biji pisang masak (pisang awak masak)
▶80 gram gula pasir
▶1/2 sudu kecil garam
▶130 gram tepung gandum (cikgu guna cap sauh-diayak)
▶daun pisang secukupnya
*Cara-Cara*
✅daun pisang dipotong 12cm x 19cm (atau agak2)
✅daun pisang dijemur di tengah panas, atau dilayurkan di atas api dapur yang pelan
✅pisang dilecek hingga hancur
✅masukkan garam, gula, dan tepung gandum yang dah diayak. Kacau sebati
✅letakkan 2 sudu adunan diatas daun pisang
❗extra siapa suka, lepat pisang ada kelapa parut dalam nya, boleh letak sikit
✅bungkuskan seperti dalam gambar
✅didihkan pengukus, baru kukus kan lepat pisang 15 minit @ sehingga masak
Resepi yang dikongsi disini ada yang Ann belajar dan ada yang Ann copy dari group wasap dan blog lain. Bukan curi resepi ya.. sekadar perkongsian untuk rujukan bila nak memasak.. tak la susah nak cari.. bila tak jumpa tu terus tak jadi nak main masak-masak.. hehe.. ayat bila dah malaskan.. macam-macam alasan la keluar.. Apapun kita enjoy our life.. biar la nak tonggang tebalik pun.. makan tetap makan...
No comments:
Post a Comment
Saya akan reply sebentar lagi..
Untuk jawapan segera boleh dm
Http://www.wasap.my/601162969796/Blogger