*Date:* 25 Ogos 2019
*DiSiarkan:* Cikgu Ila/Cikgu Nas/Cikgu Wani
*Menu:* Karipap Pusing
*Bahan-bahan*
*Doh A (Minyak)*
▶1 1/2 cawan tepung gandum
▶2 sudu besar tepung jagung
▶2 sudu besar shortening
▶2 sudu besar marjerin/butter
▶1 sudu besar minyak masak
✳Uli sebati dan perap dlm peti ais 15 minit
*Doh B (tepung)*
▶2 cawan tepung gandum
▶2 sudu besar tepung beras
▶2 sudu besar tepung jagung
▶1/4 cawan minyak masak yang dipanaskan
▶1 cawan air sejuk dr peti ais atau air biasa tambah ais
▶1 sudu kecil garam
▶sedikit gula
✳Uli sebati dan perap dlm peti ais selama 15 minit
*Cara-cara*
✅Bahagikan Doh A kepada 6 bahagian dan Doh B pada 6 bahagian juga
✅Bulat Bulatkan doh seperti dalam gambar
✅Ambil Doh minyak (A) letak diatas Doh Tepung (B) yg telah dileperkan seperti gambar .Tutup adunan dan bulatkan doh tersebut dengan cara rounding
✅Bulatkan kesemua doh, biarkan selama 10 minit
✅Setelah di gulung leperkan / gelek kembali adunan dan sapu dgn sedikit air pada permukaan adunan dan gulung kembali
✅Potong adunan kepada 6 atau 7 bahagian
✅Ambil 1 keping leperkan letak inti dan kelim tepi karipap, sedia di goreng
No comments:
Post a Comment
Saya akan reply sebentar lagi..
Untuk jawapan segera boleh dm
Http://www.wasap.my/601162969796/Blogger