*Date:* 22 Dec 2018
*Kredit:* Cikgu
*Di Siarkan:* Cikgu Nas
*Resepi:* Bombolini
*Bahan-Bahan*
➡500 gram Tepung High Protein
➡100 gram Gula Kastor
➡100 gram Margerin @ Pure Butter Contoh Anchor Unsalted (untuk Donat dan Bombolini yang lebih sedap)
➡2 biji telur Gred B
➡210 gram Air
➡1 sudu kecik (5 gram) Garam Halus (Kalau Guna Pure Butter Salted, Garam X Perlu Ya
➡2 sudu kecik (10gram) Susu Tepung Nespray Paling Sedap
➡1 sudu kecik Bread Improver (Boleh Ganti Dgn Krim Pelembut Dough)
➡1 peket yis kering
*Cara-Cara*
✅Ulian Tangan Kembang Kan Yis Dulu Dengan Cara Ambil daripada ukuran air 210. Ambik dalam 10 gram air suam. Bagi kembang yis dulu.
✅Guna Breadmaker Masuk Je semua, Bahan cecair dulu.
✅Guna Mixxer Masukkan Bahan Kering Dulu. Masukkan semua bahan kecuali butter. Dah jadi dough baru masuk butter.
✅Bagi rest dalam 15 minit. Pastu boleh timbang 30 gram atau 50 gram. Tgk nak berapa banyak dapat nya.
✅Dah kembang 2x ganda dari ukuran nya. At least suhu panas rumah dalam 40 minit.
✅Panaskan Dapur dgn api pelan. Dah panas baru masukkan bambolini ke dalam minyak di goreng.
✅Dah suam2, gunting bambolini dan masukkan cokelat atau krim. Atau nak masukkan gel strawbery ke dan lain2
✅Kemudian golekkan atas gula kastor
*Selamat Mencuba*
*Info*
Boleh Dapat Dalam 20 Biji Kalau Buat 50 gram.
Nak jual rm1.00 doh kena 30 gram.
Isi Boleh Saja Nak Guna Yang Instant Mcm Nuttela Cokelat @ Boleh Je Krim Ape Pun. Boleh Buat Eksperimen Sendiri
No comments:
Post a Comment
Saya akan reply sebentar lagi..
Untuk jawapan segera boleh dm
Http://www.wasap.my/601162969796/Blogger