*Date:* 24 Sept 2019
*Disiarkan:* Cikgu Nashila/Admin Wani
*Menu:* Keria Gula Melaka
*Bahan-bahan*
▶800 gram keledek (dalam 2 ketul besar)
▶1 1/4 cawan tepung gandum
▶2 sudu kecil baking powder
▶1 sudu kecil garam
*Bahan-bahan gula/sira*
▶1 ketul gula melaka
▶1 sudu besar gula batu
▶1 sudu besar gula putih
▶1/2 cawan air
*Cara-cara*
✅Rebus keledek hingga empuk dan toskan airnya, dah sejuk tumbuk2 dengan menggunakan lesung batu dan tarik keluar urat-urat kasar dari keledek
✅Tambah tepung sedikit demi sedikit hingga doh kurang melekat.Leperkan bebola doh dan buat lubang di tengah
✅Ulang proses sehingga habis dan goreng di dalam minyak panas sehingga keperangan
*Cara-cara gula/sira*
✅Tumbuk halus gula dan masak di dalam kuali sehingga mendidih dan pekat. Sedia untuk digaul kuih keria.
*Info*
_Tak ape je jika doh melekat sikit. Sapukan sedikit tepung di tangan sebelum menggentel doh dan bentukkan menjadi bulat. Kalau goreng keria, jangan kerap sangat terbalikkan kuih semasa menggoreng nanti kuih jadi serap minyak_
No comments:
Post a Comment
Saya akan reply sebentar lagi..
Untuk jawapan segera boleh dm
Http://www.wasap.my/601162969796/Blogger