*Date:* 1 September 2019
*Menu:* Kek Sarang Semut
*Bahan-Bahan*
▶1 cawan gula
▶1 cawan air panas
▶1 cawan tepung gandum – ayak
▶1 cawan susu pekat
▶2 camca kecil soda bikarbonat – satukan dengan tepung gandum dan ayak
▶4 biji Telur Gred A
▶2 camca besar mentega
*Cara-Cara*
✅Masak gula dengan api sederhana hingga hangus.
✅Masukkan air dan masak lagi hingga gula cair.
✅Masukkan mentega. Sejukkan dan ketepikan dulu.
✅Pukul telur hingga betul-betul kembang dan pekat. Cikgu pukul sekejap je, guna whisk agak-agak telur tu dah sebati.
✅Masukkan susu pekat ke dalam telur tadi, kacau sebati.
✅Masukkan pula tepung yang dicampur dengan soda, sebatikan.
✅Akhir sekali, masukkan air gula yang dah sejuk tadi. Perap adunan selama lebih kurang 3-4 jam.
✅Bakar dengan api sederhana 160’C selama 1 jam.
*Tips Untuk Dapatkan Kek Sarang Semut Yang cantik*
✅ memotong kek secara melintang, maksudnya belah 2 kek dan baru potong
✅ jangan guna mixxer untuk pukul adunan, cukup guna whisk manual je
✅ untuk mengelakkan kek sarang semut pahit, gula tu kena masak dengan betul, dengan cara api yang perlahan, masak gula tu sampai jadi perang, biar jangan kacau gula tu mencair, sebab kalau jadi ketul, dah kena buat dari awal
✅ bila dah cair sepenuhnya, matikan api sekejap dan masukkan air panas dan buka api besar utk sebatikan gula tadi, *proses ni kena betul, baru sarang semut banyak gebu dan cantik, perap min 2 jam, paling lama 3 jam cukuplah untuk bagi soda bikarbonat merebak dalam kek*
✅ perap yang elok 3 to 4 jam, tapii kalau nak singkat 2 jam boleh, gula hangus kena suam-suam
No comments:
Post a Comment
Saya akan reply sebentar lagi..
Untuk jawapan segera boleh dm
Http://www.wasap.my/601162969796/Blogger