*Date:* 24 Sept 2019
*Disiarkan:* Cikgu Nashila/Admin Wani
*Menu:* Pandan Muffin
*Bahan-bahan*
▶4 biji telur gred A
▶300 gram gula kastor
▶200 ml susu uht
▶250 gram butter yang dah dicairkan (nak sedap gunakan pure butter unsalted)
▶30 gram serbuk penaik - diayak
▶450 gram tepung gandum - diayak
▶cip cokelat putih - secukupnya (x nak pun boleh)
▶1 sudu makan esen vanilla
▶beberapa titik perasa @ emulco pandan
▶beberapa titik pewarna hijau
*Cara-cara*
✅gula (guna cara double boil- bagi cair dulu,dah sejuk suhu bilik baru boleh guna untuk next)
✅satukan gula dan telur, pukul hingga sehingga kembang dan sebati
✅masukkan esen vanilla dan butter cair, kacau sehingga sebati
✅masukkan bahan-bahan kering dan kacau sebati
✅susunkan acuan cup ke dalam loyang, dan tuangkang adunan ke dalam cup, jangan isi penuh cup, tinggalkan dalam 2cm ruang untuk kembang, dan boleh letakkan cokelat cip putih di atasnya
✅panaskan oven ikut oven masing2 selama 10 minit
✅bakar di suhu 190 to 200 darjah celcius selama 20 minit @ sehingga masak
*kenali oven masing2*
No comments:
Post a Comment
Saya akan reply sebentar lagi..
Untuk jawapan segera boleh dm
Http://www.wasap.my/601162969796/Blogger