*Date:* 25 Ogos 2019
*DiSiarkan:* Cikgu Ila/Cikgu Nas
*Menu:* Nasi Beriyani
*untuk 2 orang makan, nak lebih sila lebihkan*
*Bahan-bahan*
▶1 cawan beras basmati (cikgu guna faiza moghul-cuci dan tuskan)
▶1 cawan air
▶1/2 cawan susu cair
❗cara sukatan beras basmati, 1 cawan beras + 1 1/2 cawan air (nak campur susu cair pun tetap ukuran macam ni
▶1 sudu besar rempah beriani
▶2 ketul dada ayam
▶1/3 cawan kismis hitam
▶1/4 cawan gajus
▶1 sudu besar minyak sapi
▶1 tangkai daun ketumbar
*Bahan Tumisan*
▶3 ulas bawang merah (dihiris)
▶2 ulas bawang putih (dihiris)
▶1 inch halia (dihiris)
▶1 batang kulit kayu manis
▶2 kuntum bunga lawang
*Cara-cara*
✅panaskan minyak sapi, masukkan bahan tumis, tumis sampai naikk bau
✅masukkan susu cair, air, garam, dan rempah beriani, kacau rata
✅masukkan ayam dan beras, kacau rata
✅masak hingga nasi masak
✅masukkan kismis, gajus dan daun ketumbar
❗ *PANDUAN TAMBAHAN*
⏩Menggunakan pewarna – Jika nak tambah pewarna kuning, titiskan pewarna apabila nasi dah mengering, dan biarkan jangan kacau lagi hingga nasi masak sepenuhnya. Kalau nak guna dua tiga pewarna berbeza pastikan jarakkan antara satu warna dengan yang lain
⏩Minyak – minyak tak termasuk dalam jumlah cecair yang digunakan untuk masak nasi.
Elak nasi patah – Jangan terlalu kacau masa masak guna basmathi ni terutama bila cecairnya dah kering. Nanti habis patah riuk beras tu.
⏩Bekas penyukat – Gunakan penyukat yang sama untuk menyukat beras dan air/cecair.
⏩Tanpa rice cooker – Kalau masak atas dapur, gunakan api yang besar masa airnya tengah banyak. Ini dapat memastikan nasinya tidak lembik atau terlebih kembang.Bila air dah kering, barulah kecilkan apinya.
No comments:
Post a Comment
Saya akan reply sebentar lagi..
Untuk jawapan segera boleh dm
Http://www.wasap.my/601162969796/Blogger