*Date*: 3 Jan 2019
*Kredit*: Cikgu
*Disiarkan*: Cikgu Nas
*Menu*: Tepung Talam
*Bahan A (Lapisan atas)*
3 cawan santan
2 cawan tepung beras
Sedikit garam
*Bahan B (Lapisan bawah)*
½ cawan gula merah
½ cawan gula putih
3 cawan air
1½ cawan tepung gandum*
1 sudu besar tepung ubi*
1 sudu besar air kapur*
*Caranya:*
Lapisan bawah:
1. Campurkan gula merah, air dan gula putih... kemudian masak sebentar untuk larutkn gula dan tapis... Sejukkan...
2. Satukan bahan² yang bertanda * dan tuang air gula tadi.. Kacau sebati dan tapis...
3. Tuangkan ke dlm acuan lompang yang telah disapu dgn minyak dan kukus selama 15 minit.. Biarkan sejuk sedikit baru tuang lapisan atasnya.
Lapisan atas:
1. Satukan semua bahan dan kacau sebati.. Tapiskan..
2. Tuangkan keatas lapisan bawah tadi dan kukus selama 15 minit.. Siap....
No comments:
Post a Comment
Saya akan reply sebentar lagi..
Untuk jawapan segera boleh dm
Http://www.wasap.my/601162969796/Blogger