*Date:* 6 Sept 2019
*Disiarkan:* Team NR
*Menu:* CARA-CARA BUAT FISHCAKE HOMEMADE
(Kredit yatie mohd)
*BAHAN-BAHAN*
▶1 ekor ikan tenggiri bunga ( yang ada bintik)
▶1 sudu makan tepung jagung – lebih sikit tak apa
▶Garam secukup rasa – bancuh dengan 1 mangkuk kecil air
▶1 sudu teh lada sulah
▶Sedikit sesedap rasa
*CARA MEMASAK*
✅Pipiskan @ potong isi ikan depan belakang ikan. Macam dalam gambar, step by step.
✅guna sudu dan korekkan isi ikan yang melekat pada tulang, tengok gambar.
✅Satukan isi ikan, tepung jagung, lada sulah dan sesedap rasa. Gaul sebati. Kemudian masukkan air garam sedikit untuk sebatikan bahan-bahan.
✅Tumbuk isi ikan sambil dimasukkan air garam sikit-sikit. Tak payah guna sampai habis air garam tu. Asalkan isi ikan jadi kenyal sudah memadai.
✅Letakkan plastik dalam loyang. Masukkan isi ikan. Tekan-tekan bagi padat. Guna sudu yang dah sapu sikit minyak.
✅Panaskan kukusan dan masukkan loyang. Kukus dalam 10 – 15 minit menggunakan api besar.
✅Apabila dah masak, keluarkan isi ikan kukus tadi. Biar suam sedikit barulah dipotong panjang.
✅Panaskan minyak dan goreng kepingan fishcake tadi dengan api sedang. Jangan bagi garing.
Cgu Iia/cgu nas *Kongsi info*.. Ikn isinya putih/ikn tali/ikn kacang.. boleh jugak d gunakn utk tujuuan buat fish ball. Teknik
Rebus.. Bila timbul angkat keluar fish ball tadi dn sejukkn dlm ketul ais. Dah sejuk keluarkn dri ais.. tapis terus packing atau simpan dlm bekas..
Simpan dlm peti sejuk..
*(kredit to sabah melina)*
No comments:
Post a Comment
Saya akan reply sebentar lagi..
Untuk jawapan segera boleh dm
Http://www.wasap.my/601162969796/Blogger