WEEKEND ORDER

Tempahan hanya terhad bagi kawasan sekitar Jalan Sukepi, 32500 Telok Panglima Garang. Termasuk kawasan kejiranan Jenjarom, Johan Setia, Kota Kemuning, Puchong, Jalan Kebun dan Shah Alam. Tempahan boleh dibuat awal untuk memudahkan penyediaan. Penghantaran akan dibuat untuk Sarapan dan waktu yang dipersetujui. Untuk jumlah yang banyak order siap-siap awal ya supaya boleh lock date dan tidak diganggu dengan tempahan lain. Kami mengutamakan kualiti. Pengediaan kami kebanyakannya menggunakan Mesin Premium Thermomix dan persediaan makanan dicuci, direbus diadun menggunakan Air Kangen. Senarai nama tempahan dan produk: 1. Nasi Lemak Hijau 2. Aneka kuih muih (Kasuwi Gedik, Apam) 3. Pes Ibu sambal 4. Pes sambal tumis ikan bilis 5. Kuah kacang diet 6. Cheese kek leleh 7. Choco moist kek 8. Mentega kacang diet 9. Sekaya pandan 10. Kuih muih frozen Insyaallah akan di tambah dari masa ke semasa

Monday, 14 October 2019

RESEPI Daging Palembang

*Date:* 16 Ogos 2019
*DiSiarkan:*  Cikgu Ila/Cikgu Nas
*Menu:* Daging Palembang

*Bahan-bahan:*
▶500 gm daging (potong lebar dan nipis)
▶3 batang serai (diketuk)
▶250ml santan pekat
▶2 sudu makan kerisik
▶1 cawan kicap lemak manis
▶Minyak masak secukupnya untuk menumis

*Bahan Tumis:*
▶3cm kulit kayu manis
▶2 kuntum bunga lawang
▶4 kuntum bunga cengkih
▶3 biji buah pelaga
▶5 ulas bawang merah (hiris)
▶4 ulas bawang putih (hiris)

*Bahan Kisar:*
▶2 biji bawang besar
▶3 ulas bawang putih
▶3cm halia muda
▶3cm lengkuas
▶10 tangkai cili kering
▶5 biji cili merah

*Cara Memasak:*
✅Panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan tumis sehingga naik bau.
✅Masukkan bahan kisar bersama serai, kacau sehingga pecah minyak.
✅Masukkan daging dan gaul sebati.
✅Tutup kuali dan masak dengan api sederhana sehingga keluar air daging dan biarkan seketika.
✅Masukkan kicap dan diikuti dengan santan.
✅Biarkan masak hingga daging mula empuk.
✅Kacau sekali-sekala sehingga masak dan kuah menjadi pekat.
✅Masukkan kerisik dan gaul rata. Masak sehingga daging empuk.
✅Daging Palembang sedia dihidangkan.

# Jika ingin lebih cepat masak boleh rebus dahulu daging hingga empuk, kemudiah hiris nipis dan ketuk.



Resepi yang dikongsi disini ada yang Ann belajar dan ada yang Ann copy dari group wasap dan blog lain. Bukan curi resepi ya.. sekadar perkongsian untuk rujukan bila nak memasak.. tak la susah nak cari.. bila tak jumpa tu terus tak jadi nak main masak-masak.. hehe.. ayat bila dah malaskan.. macam-macam alasan la keluar.. Apapun kita enjoy our life.. biar la nak tonggang tebalik pun.. makan tetap makan... 

No comments:

Post a Comment

Saya akan reply sebentar lagi..
Untuk jawapan segera boleh dm
Http://www.wasap.my/601162969796/Blogger

MEMBERS