*Date:* 6 Sept 2019
*Disiarkan:* Team Cikgu Nashila
*Menu:* Cream Cheese Homemade
*Bahan-bahan*
▶1 tbsp butter (ambik pure butter, kalau pilih salted, garam kat bahan nanti x yah letak)
▶1cwn susu segar/susu cair/krim masakan (guna salah satu je, jangan guna semua)
▶1 tsp tepung gandum
▶1/3 cwn susu pekat
▶1 tsp flavour cheese (penting!!ada jual kt kdai bhn bakeri)
▶Perahan lemon/limau nipis/cuka (guna salah satu..sukatan ikut yang kita kehendaki, nak ikut cikgu guna 1 tbsp)
▶Sedikit garam warna pink (kurang masin garam ni, bagus untuk kesihatan)
*Cara-cara*
✅ Cairkan butter...masukkan tepung kacau sebati masukkan susu, susu pekat dan garam kacau sampai jadi pekat terus tutup api.
✅ Masukkan perahan lemon dan esen cheese kacau,siappp.
✳❗ sukatan ni dpt menghasilkan 1 cwn cream cheese.
✅ nak buat byk sila gandakan la.
✅ nak tuang atas kek cheese leleh boleh,cuma rsa kurang manis nak tambah susu pekat lagi pun boleh
✅ nak rasa cheese dia pekat, tambah cheese cheddar dalam 1/2 cawan masa tengah proses masak *option saja*
✅ dah masak siap, boleh masukkan dalam plastik aiskrim, plastik ketupat pun boleh, plastik putih, ikat ke nak buat buncut ke, pastu simpan dalam peti ais biasa, bukan beku. Kalau nak buat jual, pack elok dan label kan. buat banyak,boleh simpan dalam peti beku untuk tahan lama
No comments:
Post a Comment
Saya akan reply sebentar lagi..
Untuk jawapan segera boleh dm
Http://www.wasap.my/601162969796/Blogger