WEEKEND ORDER

Tempahan hanya terhad bagi kawasan sekitar Jalan Sukepi, 32500 Telok Panglima Garang. Termasuk kawasan kejiranan Jenjarom, Johan Setia, Kota Kemuning, Puchong, Jalan Kebun dan Shah Alam. Tempahan boleh dibuat awal untuk memudahkan penyediaan. Penghantaran akan dibuat untuk Sarapan dan waktu yang dipersetujui. Untuk jumlah yang banyak order siap-siap awal ya supaya boleh lock date dan tidak diganggu dengan tempahan lain. Kami mengutamakan kualiti. Pengediaan kami kebanyakannya menggunakan Mesin Premium Thermomix dan persediaan makanan dicuci, direbus diadun menggunakan Air Kangen. Senarai nama tempahan dan produk: 1. Nasi Lemak Hijau 2. Aneka kuih muih (Kasuwi Gedik, Apam) 3. Pes Ibu sambal 4. Pes sambal tumis ikan bilis 5. Kuah kacang diet 6. Cheese kek leleh 7. Choco moist kek 8. Mentega kacang diet 9. Sekaya pandan 10. Kuih muih frozen Insyaallah akan di tambah dari masa ke semasa

Tuesday, 15 October 2019

RESEPI Cream Cheese Homemade

*Date:* 6 Sept 2019
*Disiarkan:* Team Cikgu Nashila
*Menu:* Cream Cheese Homemade

*Bahan-bahan*
▶1 tbsp butter (ambik pure butter, kalau pilih salted, garam kat bahan nanti x yah letak)
▶1cwn susu segar/susu cair/krim masakan (guna salah satu je, jangan guna semua)
▶1 tsp tepung gandum
▶1/3 cwn susu pekat
▶1 tsp flavour cheese (penting!!ada jual kt kdai bhn bakeri)
▶Perahan lemon/limau nipis/cuka (guna salah satu..sukatan ikut yang kita kehendaki, nak ikut cikgu guna 1 tbsp)
▶Sedikit garam warna pink (kurang masin garam ni, bagus untuk kesihatan)

*Cara-cara*
✅ Cairkan butter...masukkan tepung kacau sebati masukkan susu, susu pekat dan garam kacau sampai jadi pekat terus tutup api.
✅ Masukkan perahan lemon dan esen cheese kacau,siappp.

 ✳❗ sukatan ni dpt menghasilkan 1 cwn cream cheese.

✅ nak buat byk sila gandakan la.
✅ nak tuang atas kek cheese leleh boleh,cuma rsa kurang manis nak tambah susu pekat lagi pun boleh
✅ nak rasa cheese dia pekat, tambah cheese cheddar dalam 1/2 cawan masa tengah proses masak *option saja*
✅ dah masak siap, boleh masukkan dalam plastik aiskrim, plastik ketupat pun boleh, plastik putih, ikat ke nak buat buncut ke, pastu simpan dalam peti ais biasa, bukan beku. Kalau nak buat jual, pack elok dan label kan. buat banyak,boleh simpan dalam peti beku untuk tahan lama



Resepi yang dikongsi disini ada yang Ann belajar dan ada yang Ann copy dari group wasap dan blog lain. Bukan curi resepi ya.. sekadar perkongsian untuk rujukan bila nak memasak.. tak la susah nak cari.. bila tak jumpa tu terus tak jadi nak main masak-masak.. hehe.. ayat bila dah malaskan.. macam-macam alasan la keluar.. Apapun kita enjoy our life.. biar la nak tonggang tebalik pun.. makan tetap makan... 

No comments:

Post a Comment

Saya akan reply sebentar lagi..
Untuk jawapan segera boleh dm
Http://www.wasap.my/601162969796/Blogger

MEMBERS