*Date*: 20 Nov 2018
*Kredit*: Cikgu
*Di Siarkan*: Cikgu Nas
*Menu*: Bergedil Tauhu
*Bahan-bahan:*
Bahan A
4 keping tauhu lembut
200 gram kentang
(Direbus dan dihancurkan)
200 gram udang
(Dibuang kulit dan dipotong kecil)
2 biji cilli merah
2 pokok daun bawang (Dicincang halus)
1 sudu makan serbuk lada hitam
1 sudu makan tepung jagung
Garam secukup rasa
Bahan B
2 biji telur (Dipukul)
Minyak masak bagi menggoreng
*Cara-cara:*
1. Hancurkan tauhu lembut.
2. Masukkan semua bahan A ke dalam mangkuk dan gaul rata.
3. Bentukkan adunan menjadi bulat dan leper.
4. Panaskan minyak di dalam kuali.
5. Celupkan adunan di dalam telur dan gorengkan dengan api yang kecil sehingga masak.
6. Angkat dan tuskan.
7. Hidangkan dengan sos cili.
Resepi yang dikongsi disini ada yang Ann belajar dan ada yang Ann copy dari group wasap dan blog lain. Bukan curi resepi ya.. sekadar perkongsian untuk rujukan bila nak memasak.. tak la susah nak cari.. bila tak jumpa tu terus tak jadi nak main masak-masak.. hehe.. ayat bila dah malaskan.. macam-macam alasan la keluar.. Apapun kita enjoy our life.. biar la nak tonggang tebalik pun.. makan tetap makan...
No comments:
Post a Comment
Saya akan reply sebentar lagi..
Untuk jawapan segera boleh dm
Http://www.wasap.my/601162969796/Blogger